Abraziunea

Indepartarea dura sau curatarea prin frecare.

Achizitionarea

Cumpara si intretine toate materialele, rezervele si echipamentele de FM, necesare pentru mentenanta, reparatii si alte lucrari de intretinere.

Activitate

Un grup de sarcini intreprinse cu scopul de a produce un bun tangibil.

Administrare

Parte a managementului responsabila cu conducerea si monitorizarea diverselor functii din cadrul mai multor departamente diferite.

Aerob

Un microorganism ce are nevoie de oxigen pentru a se dezvolta.

Aerosol

O suspensie de particule solide sau lichide aflate in aer sau gaz ca pacla, fumul sau ceata.

Aerul exterior

Aer proaspat preluat de afara si care nu a mai circulat prin sistemul HVAC.

Agent

O persoana/companie, organizatie desemnata care actioneaza in numele proprietarului, precum agent imobiliar, agent de conducere sau agent servicii inchiriere.

Alarma

(1) Sistem de detectare si semnalizare conditii neobisnuite ca fumul, focul, inundatiile, pierderile de aer, etc; (2) Un centru dispecer centralizat pentru interpretarea alarmelor si coordonarea resurselor.

Alarma de incendiu

Avertizare de incendiu venita din partea unei persoane sau din partea unui dispozitiv automat de alarmare.

Alcool

Este folosit pentru a dezinfecta suprafate si echipamente clinice. Produsul se evapora repede si poate usca si irita pielea. Nu pateaza si omoara rapid bacterile.

Algecid

Produs care distruge algele.

Amenda

Suma platita de obicei autoritatilor ca pedeapsa pentru nerespectare unor reguli.

An Financiar

O perioada de 12 luni ce este folosita ca baza pentru pregatirea inregistrarilor financiare anuale ale unei companii. Anul financiar al unei companii poate sau nu coincide cu anul calendaristic.

Anaerob

Un microorganism care va creste in absenta oxigenului.

Analiza Financiara

Asigura analize si recomandari pentru performantele financiare de scurta si lunga durata.

Analiza performantei

Determinarea si analizarea diferentelor intre standardele de performanta ale FM si rezultatele obtinute.

Antibacterial

O substanta chimica care ucide bacteriile care ameninta sanatata publica.

Anticoroziv

Protejeaza impotriva uzarii suprafetelor.

Antimicrobian

O substanta chimica care blocheaza sau distruge bacterii, virusi, fungi levurile sau mucegaiurile.

Antispumant

Produse chimice folosite pentru a reduce sau inlatura spuma.

Antreprenor General

Responsabilul cu executia, supervizarea si coordonarea generala a unui proiect si care poate de asemenea indeplini anumite sarcini de construire.

Aprobare Prealabila

O aprobare scrisa a unui oficial autorizat care evidentiaza consimtamantul in prealabil.

Arhitect

Persoana care proiecteaza si supravegheaza constructia de cladiri sau de alte structuri.

Articol achizitionat

Orice articol care este stipulat in contract ca fiind livrat de distribuitor, cum ar fi: • produse (e.g. bunuri, materiale, echipamente, unelte, masinarii) • servicii (e.g. forta de munca, servicii tehnice si de consultanta ) • rezultate (e.g. un proces mai eficient, o echipa mai pregatita, o organizatie restructurata)

Asigurarea

Un contract pentru finantarea costului de risc. In cazul in care un eveniment numit risc (pierdere) apare, contractul de asigurare va plati detinatorul suma stipulata in contract.

Asociatia proprietarilor si administratorilor de cladiri (BOMA)

BOMA International este o sursa principala de informatii in ceea ce priveste dezvoltarea cladirilor de birouri, inchirierea, costurile operationale ale cladirilor, tiparele consumului de energie, normele locale si nationale ale cladirilor, legislatia, gradul de ocupare si evolutia tehnologica.

Auditul

Procesul prin care procedurile si/sau documentele sunt evaluate in conformitate cu anumite standarde prestabilite.

Auditul Intern

Ofera o analiza independenta a inregistrarilor, operatiunilor, politicilor si/sau procedurilor in vederea evaluarii eficientei, eficacitatii, conformitatii si asigurarii controalelor interne adecvate pentru a diminua riscurile in vederea indeplinirii telurilor Companiei.

Autorizatie de construire

Este o autorizatie necesara pentru constructii noi sau pentru a adauga un corp nou unei cladiri existente sau in unele cazuri pentru renovari majore.

Autorizatie de demolare

Autorizatia pentru a desfiinta/inlatura o structura existenta.

Autorizatie de functionare

Aviz sau autorizatie ce permite functionarea unui imobil in concordanta cu reguli si reglementari specifice. Autorizatiile de functionare contin de cele mai multe ori cerinte, conditii, standarde si variatii care sunt specifice imobilului datorita locatiei acestuia si a modului de exploatare.

Avarie

Un tip de eroare, in care o componenta a unei instalatii sau echipament este incapabila sa functioneze.

Bactericid

O substanta chimica ce ucide bacteriile daunatoare sanatatii.

Benchmarking

Compararea rezultatelor cu cele ale altor organizatii, depistarea elementelor ce au dus la succesul lor

Biocontaminarea

Contaminarea prin microorganisme.

Biodegradabil

O substanta care poate fi descompusa de bacterii si/sau de factorii naturali din mediu.

Buget (Buget de Constructie)

Suma totala de bani alocata unui proiect.

Contabilizarea furnizorilor

Procesarea tuturor facturilor si cheltuielilor rambursabile pentru plata tuturor produselor si serviciilor, precum costuri operationale, energie electrica, etc

Contabilizarea Clientilor

Reprezinta seria de tranzactii contabile prin facturarea catre clienti pentru bunurile si serviciile oferite

Costul de achizitionare

Costul bunurilor cumparate, incluzand orice suma platita pentru achizitionare si orice alte sume direct relationate cu achizitionarea si instalarea bunului, inclusiv transport si montaj.

Centrala de tratare a aerului (CTA)

Un echipament care contine un ventilator de introducere sau evacuare, dispozitiv de racire si/sau de incalzire, filtru de aer, etc. pentru a asigura incalzirea, ventilarea si climatizarea (HVAC) a unei cladiri.

CAFM (Computer Aided Facilities Management)

Sistem computerizat ce ofera detalii referitoare la toate activitatile dintr-o cladire, creand rapoarte, memento dar si istoricul cladirii.

Calitatea

Masura in care produsul final indeplineste cerintele clientului.

Capital dobandit

Banii utilizati de proprietarul unei companii pentru finantarea afacerii sau pastrat in venitul net (profituri reinvestite).

Capitalul in actiuni

Capitalul in actiuni al unei companii corespunde cu valoarea nominala a tuturor actiunilor emise.

Curatarea mochetei

Tratarea petelor pe suprafata mochetelor cu produse chimice specifice pentru orice fel de pata. In domeniul medical, petele necesita o atentie si dezinfectare suplimentara.

Caz de Urgenta

O situatie actuala sau iminenta care poate produce accidentare, pierderi de vieti, distrugerea proprietatii sau cauzeaza intreruperea, pierderea sau intreruperea operatiunilor normale din cadrul organizatiei de asa natura incat constituie o amenintare.

Caz de urgenta

Riscul iminent al unei amenintari serioasa la adresa unei persoane sau proprietati.

Ceara

Un invelis protector pentru suprafete solide.

Cererea de Oferta

Un document destinat catorva furnizori alesi, prin care li se permite sa prezinte propunerea detaliata prin care ei vor satisface cerintele de achizitionare pentru un proiect.

Cerintele Clientului

Identifica, intelege si documenteaza cerintele si necesitatile clientului pentru a defini o anumita sarcina, proiect, circumstanta sau serviciu furnizat de FM.

Certificat de Urbanism

Un document emis de autoritatile locale care permite ca un teren sa fie folosit cu un scop anume.

Comanda de modificare

Un document scris si semnat intre proprietar si contractor care autorizeaza o modificare in lucrare sau o rectificare a sumei sau datei din contract. Un ordin de modificare poate fi semnat de catre arhitect sau inginer, daca au autorizarea scrisa din partea proprietarului pentru o astfel de procedura si daca aceasta autorizare scrisa este oferita contractorului la solicitarea acestuia.

Cheltuieli

Orice suma cheltuita pe parcursul activitatii cu exceptia celor folosite pentru a achizitiona bunuri precum teren, echipamente sau obligatiuni.

Chiria

O plata periodica, fixa stabilita prin contract intre parti, facuta de chirias proprietarului, pentru a detine si folosi proprietatea acestuia

Clor

Oxidant puternic des folosit ca germicid.

Ciclul de viata al Proiectului

O serie de etape ce trebuiesc urmate pentru a obtine rezultatul urmarit de proiect.

Clauza de penalizare

O prevedere din contract care asigura o reducere a sumei, de altfel platibila in cadrul unui contract catre un contractor ca o sanctiune pentru nerespectarea termenelor limita sau pentru esecul proiectului de a satisface specificatiile contractuale.

Curatarea

Presupune localizarea, indentificarea, impachetarea, inlaturarea si aruncarea substantelor (poluantilor) nedorite din mediu.

Coduri

Regulamente, ordonante sau cerinte statuare, stabilite de agentii guvernamentale asociate cu practicile de construire a cladirii si de ocupare, adoptate si administrate pentru protectia sanatatii publice, sigurantei vietii si bunastarii.

Comanda de cumparare

Un document scris, din partea unui cumparator catre un vanzator pentru achizitionarea materialelor, serviciilor, echipamentelor sau accesoriilor, indicand termenii acceptati de achizitionare.

Combustie

Initierea arderii.

Comunicarea

Dezvoltarea si implementarea unei strategii de comunicare si marketing pentru Facility Management, pentru a promova schimbul de informatii precise cu persoanele potrivite la timpul potrivit.

Companie de Furnizare Energie Electrica

Companie locala reglementata de furnizare energie electrica.

Concentrat

Forma nediluata a unui produs de curatenie ce poate fi diluat.

Conditiile Generale

O parte scrisa a documentelor contractului stabilite de proprietar, care stipuleaza criteriile minime de performanta cerute contractorului, incluzand drepturile, responsabilitatile si relatiile celor implicati in derularea contractului.

Conducta de caldura

Un dispozitiv care asigura transportul de caldura prin evaporarea si condensarea unor lichide interne.

Costurile constructiei

Costurile directe suportate de contractor pentru mana de lucru, materiale, echipament, servicii si alte cheltuieli directe de construire.

Constructor de specialitate

Constructorul licentiat in indeplinirea unor anumite sarcini de specialitate.

Consultant

Persoana angajata de proprietar sau de client pentru a oferi sfaturi profesionale.

Consultanta financiara

Ofera sfaturi financiare profesionale cu privire la toate problemele legate de politici financiare, proceduri si planificari ale afacerii.

Contagios

O stare in care o boala sau o infectie poate fi transmisa sau raspandita de la o persoana la alta. Se refera de asemenea si la un microorganism care poate produce o boala contagioasa.

Contaminare

A polua, a-l face impur sau a murdari.

Contract

Un document ce contine intelegerea scrisa intre doua sau mai multe parti.

Contract de confidentialitate

Un contract care interzice unei persoane (si/sau unei companii sau angajatilor acesteia) sa dezvaluie informatii si sa vanda secrete care sunt sau care pot fi dezvaluite acelei persoane pe parcursul desfasurarii unei afaceri.

Contract de furnizare

O intelegere intre echipa unui proiect si un furnizor din exterior pentru realizarea unei anume sarcini intr-un proiect.

Contract de Performanta Energetica

O modalitate de a finanta si implementa capital de imbunatatire a proiectelor prin utilizarea economisirii costurilor in vederea acoperirii costurilor proiectului.

Contract de Property Management

O intelegere intre un proprietar si o companie de management in legatura cu detaliile referitoare la cum va fi administrata proprietatea, compensatia platita si orice alt criteriu considerat a fi necesar intre cele doua parti.

Contractor

O companie licentiata care convine sa furnizeze forta de munca, materiale, echipamente si servicii pentru o lucrare, contra unui pret.

Controlul Calitatii

Monitorizarea si controlul intern al rezultatelor proiectului, pentru a se asigura ca se vor atinge standardele de calitate stabilite pentru proiect.

Costul lucrarii

Toate costurile suportate de contractor in executarea corespunzatoare a lucrarilor cerute de planuri si specificatii pentru un anumit proiect.

Costul direct

Toate cheltuielile directe suportate sau atribuite unui anumit proiect, unei sarcini sau indatoriri specifice.

Costul proiectului

Toate costurile unui anume proiect incluzand costul terenului, specialistii, constructia, utilarea, aranjarea, echiparea, finantarea si alte costuri aditionale proiectului.

Costuri indirecte

Sunt cheltuieli aditionale costurilor constructiei. Costurile indirecte reprezintă cheltuielile de arhitectura si inginerie, autorizarile, taxele, taxe de finanţare, dobanda constructiei si cheltuieli de operare, comisioane de leasing si imobiliare, publicitate si promovare, si supraveghere.

Curatenie in detaliu

Proceduri speciale de curatenie care sunt intreprinse mai rar.

Curatenie zilnica

Proceduri de curatenie ce sunt intreprinse zilnic.

Custode

O persoana care ca rezultat al unui contract implicit sau explicit este moral si legal obligat sa actioneze in favoarea unei terte parti.

Dispozitiv de reglare a turatiei

Un dispozitiv electronic care controleaza viteaza de rotatie a unei piese dintr-un echipament actionat de motor (ex. compresor, ventilator, pompa).

Data Ofertarii

Data si timpul stabilit de catre propietar, arhitect sau inginer pentru primirea ofertelor.

Director Energetician Autorizat

Licenta internationala obtinuta prin pregatire si testare la Asociatia Inginerilor Energeticieni

Darea in exploatare

Procesul si documentarea cerintelor proiectului (program/asteptari) si verificarea ca aceste lucruri sunt indeplinite si pot fi date in folosinta.

Documentele constructiei

Toate planurile, specificatiile si completarile asociate unui proiect de constructie.

Data de decontare

Data la care plata pentru o tranzactie este stabilita in mod legal sa fie facuta.

Daunele chiriasilor

Pagube produse de chirias sau de un oaspete al acestuia in timpul contractului de inchiriere, care sunt in afara uzura normala a respectivei unitati.

Decontaminare

Inlaturare micororganismelor patologice sau nedorite sau a murdariei de pe suprafate prin mijloace chimice sau fizice.

Degresant

Produs chimic pentru indepartarea grasimii sau uleiului.

Deodorant

Distruge, mascheaza sau elimina diverse mirosuri.

Descrierea Postului

Un document care descrie o anumita functie si care stabileste responsabilitatile in cadrul proiectului.

Desene tehnice

Un termen folosit pentru a descrie acele documente ale contractului care reprezinta grafic planul, locatia si dimensiunile componentelor si elementele unui anume proiect.

Detector de incendiu

Dispozitiv ce emite un semnal ca raspuns la anumite modificari fizice si/sau chimice ce insotesc focul.

Detergent

Un produs chimic folosit pentru curatarea suprafetelor si care poate detine anumite propietati ca udarea suprafetei, emulsificarea murdariei, dispersarea murdariei, sau inlaturarea murdariei.

Dezinfectant

Un produs chimic menit sa distruga sau sa neutralizeze microorganismele de pe o suprafata.

Dezinfectare

Procesul prin care bacteriile, virisii si fungi sunt distrusi permanent.

Diluare

A reduce concentrarea adaugand apa.

Dispecerat

Se refera la o persoana sau un loc menit sa coordoneze o alarma prin alertarea resurselor specifice necesare.

Distribuitor

O persoana sau companie care aprovizioneaza bunuri sau servicii companiei

Diversificare

O strategie in managementul activelor care asigura distribuirea investitiilor in tipuri variate de investitii pentru a minimaliza riscurile. Acest lucru semnifica transmiterea portofoliului in diferite regiuni/tari si sectoare precum cel comercial, spatii birouri, industriale sau rezidentiale.

Drept de Vot

Dreptul actionarului de a vota pentru sau impotriva unei motiuni propusa in Adunarea Generala.

Duritate

Cantitatea de calciu, saruri si magneziu prezenta in apa.

Explozie

Crestere brusca a intensitatii focului sau viteza de raspandire a unui incendiu suficient de puternic incat sa impiedice controlul direct asupra incendiului sau a planurilor existente de stingere a acestuia.

Exercitii de evacuare

Antrenamente in timpul carora sunt simulate situatii de urgenta unde cei instruiti parcurg pasii de reactie ca in cazul unei situatii de urgenta reala.

Echipa de garda

Personal care poate fi convocat (si platit) in cazul unui accident; un fel de department de pompieri “voluntar”.

Echipa de interventie in caz de incediu

Organizatii publice sau private cu obiectivul de a proteja viata si de a combate incendiile.

Eficacitatea

Eficienta produsului.

Eficacitate

Indeplinirea unei sarcini cu un minim de pierderi, cheltuieli sau eforturi inutile.

Eliminare

Eliminare unei substante nedorite.

Epoxy

Un nume prescurtat pentru o clasa de rasina sintetica.

Estimarea (Resurselor Interne)

Calculeaza necesarul aproximativ de materiale, echipamente, servicii si forta de munca a activitatilor specifice ce vor fi executate.

Evacuarea

Evacuarea personalului dintr-o zona periculoasa, cladire incendiata, sau alte urgente. De asemenea, se refera si la evacuarea pompierilor dintr-o cladire aflata pe punctul de a se prabusi.

Evaluarea Proiectului

Este procesul prin care un proiect este evaluat din punct de vedere financiar. Componentele costului unui proiect includ munca, materialele, pretul contractelor si costurile indirecte. Costurile indirecte includ onorariile profesionale, asigurari, mobila, dependinte, echipamentul, taxele si orice alt cost nelegat de constructie.

Evaluarea totala

Este valoarea totala a lucrarilor (incluzand materiale si manopera) pentru care o autorizatie de construire este emisa, pentru structura (incadrare), instalatii electrice, mecanice, gaz, instalatii sanitare, finisare interioara si pregatirea zonei de constructie.

Expunere

Zona invecinata unde incendiul se poate propaga prin transfer de caldura sau prin intermediul unor materiale provenite de la incendiul principal.

Externalizare

Transferul responsabilitatilor catre o parte independeta, din interiorul sau exteriorul organizatiei.

Facturare (Externa)

Pregatirea facturilor pentru clientii externi ce folosesc bunuri si servicii, incluzand: lucrari, servicii intretinere, utilitati, securitate, lucrari de fundatie, etc.

Facturare (Interna)

Pregatirea situatiilor de plata datorate de catre clientii interni pentru bunurile sau serviciile furnizate.

Fluxul de lichiditati

Calculatia fluxului de lichiditati ofera o privire de ansamblu asupra fondurilor de lichiditati care au intrat si au iesit din companie in perioada raportata. Acestea sunt declarate separat prin activitati de operare, de investitii si financiare.

Factorul de Putere (FP)

Raportul dintre curentul folosit efectiv intr-un circuit, exprimat in kW, si curentul efectiv ce vine din sursa de curent, exprimat in kilovolt-amperi (kVA)

Factorul-U sau Valoarea-U

O masura care indica cata caldura trece printr-o fereastra, aceasta afectand costurile pentru incalzire si aer conditionat. Factorul-U este opusul Factorului-R. Cu cat este mai mic Factorul-U cu atat mai bine fereastra va retine caldura intr-o zi racoroasa si frigul intr-o zi calduroasa.

Faza

Un set de activitati si sarcini care de obicei duce la desavarsirea unuia sau mai multor bunuri in proiect.

Fum

O eliminare vizibila de particule solide sau lichide rezultate in urma unei combustii.

Grad de incarcare

Procent mediu al capacitatii unei utilitati care este folosita intr-o perioada de timp data, precum o luna sau un an.

HVAC

Sisteme de incalzire, ventilatie si aer conditionat.

Ingredient activ

Componenta chimica a unui curatitor care inactiveaza, reduce sau distruge organisme. Aceste ingrediente trebuiesc specificate pe eticheta produsului.

Incendiu extins

Incendiu extins la alt nivel sau spatiu prin intermediul unei fereastre sau altor deschideri.

Indexul de redare a culorii

Efectul sursei de iluminat asupra culorii pe o scala de la 1 la 100, unde 100 inseamna nedistorsionarea culorii.

Intretinere Corectiva

Orice activitate de intretinere care este necesara pentru a remedia o defectiune ce a aparut sau care e pe cale sa apara.

Incendiu provocat de electricitate

Un incendiu in care sursa primara de foc este electricitatea, rezultand arderea izolatiilor adiacente si a altor materiale invecinate; s-ar putea dovedi riscant incercarea de a opri focul utilizand apa.

Iesirea de urgenta

O cale care face parte din mijloacele de evacuare in caz de urgenta din oricare punct al unei cladiri la o iesiri finala din imobil.

Iesire

Usa sau orice alta deschidere capabila sa ofere acces spre o zona sigura.

Indicatoare de iesire

Indicatoare ce semnaleaza clar o cale de evacuare.

Incendiu

Un proces de ardere caracterizat de emisia caldurii acompaniata de fum si/sau flacari.

Instalatia de detectare si semnalizare incendiu

Ansamblu de elemente ce ofere semnale auditive si/sau vizuale si/sau alte alarme de incendiu perceptibile. Sistemul poate, de asemenea, initia alte actiuni auxiliare.

Iesire de incediu

O structura a cladirii instalata in exetrior menita sa ajute la evacuarea in siguranta a ocupantilor ei in timpul unei urgente.

Inspector de incendiu

O persoana responsabila sa emita autorizatii si sa impuna codul incendiilor, incluzand orice inspectie a imobilelor inainte sa permita o sedinta mare in respectivul imobil.

IFMA (International Facility Management Association)

Similar cu BOMA, IFMA ofera standarde, indrumare, training si alte informatii de Facility Management.

Incident

Orice eveniment care provoaca, sau poate duce la, o intrerupere, perturbare sau pierdere a activitatilor organizatiei.

Indicatori de performanta

Un numar de criterii prin care se analizeaza performantele actuale luand in calcul obiectivele fixate.

Infrastructura

O cladire si toate serviciile ce o intretin. Infrastructura este de obicei impartita in infrastructura tehnologica (computere, cablaje, telefonie, etc.) si infrastructura imobiliara (e.x. cladiri, furnizori, aer conditionat, etc.)

Inspector

Un reprezentat guvernamental calificat, autorizat sa inspecteze constructiile pentru a fi in conformitate cu codurile aplicabile din domeniul constructiilor, cu legile si ordonantele existente.

Instruirea Personalului si Dezvoltarea

Elaborarea si implementarea de planuri si programe pentru pregatirea si formarea profesionala a angajatilor, in concordanta cu cererile venite din partea managerilor si supervizorilor.

Integrarea (Proces & Sistem)

Procesul de adunare si analizare a functiilor, datelor, tehnologiilor, etc astfel incat informatiile pot fi folosite impreuna.

Intrerupere

Perioada de timp in care echipamentele nu functioneaza.

Intretinere de rutina

Orice sarcina de intretinere care este efectuata regulat, la intervaluri predefinite

Intretinere programata

Orice sarcina de intretinere care a fost planificata si inclusa in programul de intretinere preventiva

Intretinerea

Ingrijirea sau mentinerea unei proprietati sau unitati. De obicei intretinerea nu creste valoarea, dar pastreaza proprietatea in stare buna de functionare

Invelis low-E (pentru geamuri)

Un invelis aplicat pe suprafata unui geam pentru a reduce transferul de caldura prin sticla, reducand radiatiile.

Kilowatt-ora (kWh)

O unitate de masura a energiei electrice egala cu consumul unui nivel de putere de un kilowatt (1,000 watti) pe o perioada de o ora.

Livrabil

Un produs, capacitatea de a oferi un serviciu, sau alt rezultat care trebuie produs pentru finalizarea proiectului. Livrabilele pot fi produse de echipa proiectului, sau, in unele cazuri, de catre furnizorii contractati pentru proiect.

Linie de credit

O suma de bani pe care o banca sau alta institutie financiara a aprobat-o initial pentru a imprumuta o companie sau o persoana, dar pe care potentialul imprumutat nu a imprumutat-o inca sau nu o va imprumuta.

Loc de siguranta

Un loc prestabilit in care persoanele nu sunt in pericol imediat in cazul unui incendiu.

Lucrari suplimentare

Lucrarile suplimentare solicitate unui constructor, neincluse in planul initial, ce vor fi facturate separat si nu vor afecta suma initiala a contractului dar vor creste costul construirii proiectului.

Lumen

O unitate de măsură a fluxului luminos.

Lumeni per Watt

Metoda de comparare a eficientei energetice a diferitelor tipuri de iluminat. Cu cat sunt mai multi lumeni pe watt cu atat este mai multa lumina pentru mai putini kwh consumati.

Managementul Comunicarii

Procesul ce consta in identificarea, crearea, revizuirea si distribuirea informatilor catre partile implicate in proiect.

Managementul Contructiei

Organizarea si distribuirea oamenilor, materialelor si echipamentelor pentru a indeplini cerintele proiectantului.

Managementul contractului de garantie

Procesul ce defineste conditiile de garantie cerute pentru ofertarea si urmarirea garantiei pentru o anumita perioada de timp.

Managementul Cheltuielilor

Procesul ce consta in monitorizarea si controlarea cheltuielilor unui proiect, prin completarea si aprobarea unui Raport de Cheltuieli.

Managementul Documentelor

Verifica toate documentele legate de imobil (inclusiv copii, planuri, documente in format electronic) prin urmarirea, evidentierea, distributia, autorizarea, completarea si intretinerea acestor documente.

Masuri de conservare a energiei

Recomandari in urma efectuarii unui audit energetic.

Masina curatat pardoseli

O masina ce functioneaza pe curent si indeparteaza murdaria prin frecarea, tamponarea sau perierea suprafetei podelei.

Managementul Incidentelor

Procesul prin care o organizatie raspunde si controleaza un incident folosind Proceduri in Caz de Urgenta.

Managementul Problemelor

Procesul ce consta in identificarea, studierea si rezolvarea problemelor legate de proiect.

Managementul chiriei

Cunoasterea tarifelor, cati metri patrati are fiecare proprietate inchiriata, si cand expira contractul de inchiriere, fac toate parte din managementul unei cladiri care inchiriaza spatii.

Managementul aprovizionarii

Procesul de obtinere a articolelor de la distribuitori si supravegherea eficacitatii lor in proiect.

Managementul Calitatii

Procesul prin care se asigura si controleaza calitatea rezultatelor si a proceselor de management pentru un proiect.

Managementul garantiei

Este un proces de determinare a conditiilor de acordare a garantiei necesare pentru produsele la care garantia dureaza mai mult de 12 luni.

Managementul Proiectului

Calificarea, instrumentele si procesele de management necesare pentru a duce la bun sfarsit un proiect.

Managementul Resurselor

Programarea muncii, materialelor, echipamentelor si a resurselor contractorului intr-un cadru organizat asa incat sarcinile sa fie indeplinite eficient, in timp util si sa nu fie depasit bugetul alocat.

Managementul Riscului

Abordare sistematica pentru a identifica si evalua potentiale riscuri precum si selectarea si utilizarea masurilor pentru a face fata riscurilor.

Managementul riscurilor

Abordare sistematica pentru a identifica si asuma potentiale riscuri precum si selectarea si utilizarea masurilor pentru combaterea riscurilor

Managementul Timpului

Procesul ce consta in notarea si calcularea timpului petrecut pentru indeplinirea sarcinilor in cadrul proiectului.

Masuratori si Verificari (M&V)

Un proces prin care se asigura corectitudinea Contractului de Performanta Energetica pentru tot cei implicati.

Microorganisme

Microorganismele sau microbii sunt organisme foarte mici care pot fi vazute doar la microscop.

Norma de lucru

Numarul de ore necesar pentru a indeplini anumite sarcini de intretinere.

Orele de functionare

Perioada de timp in care un echipament functioneaza efectiv.

Ordin de cumparare

Documentul emis de catre o organizatie unui furnizor exterior, prin care solicita materiale, parti, provizii, echipamente sau servicii specifice

Pretul de cumparare a echipamentelor

Pretul net unitar din factura al proprietatii, incluzand costurile de modificare, anexe, accesorii sau aparatura auxiliara necesare pentru a face proprietatea utilizabila in scopul in care se intentioneaza a se folosi

Procesul de construire

Un termen folosit pentru a descrie fiecare etapa a unui proiect de construire, de la concepere pana la autorizarea si ocuparea sa.

Perioada contractului

Perioada de zile ramase, lucratoare sau calendaristice, cuprinsa intre momentul inceperii lucrarilor si data specificata pentru finalizare, asa cum este specificata in contract.

Plan

O reprezentare grafica constand in vederea in plan, sectiuni interioare si exterioare, profile, si alte desene si detalii care descriu sarcinile si scopul cladirii sau a altor structuri.

Praf

Particule mici suspendate in aer.

Produse de curatat praful

Produse ce consta intr-un pulverizator sau spray care aduna si retine praful sau murdaria.

Planificarea Financiara

Procesul ce consta in identificarea, estimarea si programarea resurselor financiare necesare inceperii unui proiect.

Prevenirea incendiilor

Securitatea la incendiu; standarde pentru minimalizarea riscurilor de incendiu.

Pompierii

Oamenii care raspund la alarmele de incendiu, alte situatii de suprimare a focului, salvarea oamenilor si alte sarcini asemanatoare. Sunt formal numiti „pompieri”, dar termenul modern cuprinde si termenul de „femeie pompier”.

Perioada de gratie

Timpul oficial recunoscut inainte ca un creditor sa initieze o actiune legala cand o suma datorata nu este platita.

Perioada de garantie

Perioada de timp cuprinsa intre data receptiei si terminarea lucrarilor, a carei durata se stabileste prin contract si in cadrul careia antreprenorul are obligatia inlaturarii, pe cheltuiala sa, a tuturor deficientelor aparute datorita nerespectarii clauzelor si specificatiilor contractulale sau a neaplicarii reglementarilor tehnice.

Predarea Cladirii

Actul prin care investitorul certifica finalizarea lucrarilor de constructie si a instalatiilor aferente acestora, in conformitate cu prevederile contractuale si cu cerintele documentelor oficiale si declara ca accepta sa preia lucrarile executate si ca acestea pot fi date in folosinta.

Pericol

O potentiala sursa daunatoare sau o situatie ce poate produce o dauna sau o pierdere.

Problema

Un eveniment care afecteaza capacitatea proiectului de a produce bunul dorit.

Proprietar

O persoana sau o companie care detine o proprietate sau alte bunuri si le inchiriaza unei alte companii sau persoane

Programul de intretinere

O lista cu sarcini de intretinere planificate, ce trebuie efectuate intr-o perioada de timp prestabilita, impreuna cu data inceperii si durata de executie a fiecarei sarcini.

Planificare Operationala (Proiecte/Evenimente)

Elaborarea planurilor de FM anuale (Reinnoirea Mentenantei, Intretinere, Capital, Conservarea Enegiei, etc) si ofera un spectru larg asupra implementarii planurilor de FM prin revizuirea si monitorizarea lunara a rapoartelor de performanta si modificarea repartizarilor, atunci cand este necesar.

Proprietar

Dupa incheierea procesului-verbal de receptie de la terminarea lucrarilor, investitorul poarta denumirea generica de proprietar.

Program de plati

Un program prestabilit pentru efectuarea platilor catre constructor pe baza numarului de lucrari finalizate.

Planificare

Strategia de protejare impotriva incendiilor care presupune inspectarea posibilelor locuri cu risc de incendiu, dar si urmarirea analizelor si recomandarilor la actiuni care necesita a fi urmate in cazul anumitor incidente.

Planificare strategica

Determina si integreaza nevoile si asteptarile clientilor, actionarilor si a celor ce implementeaza politica in planuri ce vor veni in intampinarea obiectivelor si telurilor propuse.

Planul chiriei

O declaratie a ratelor de chirie propuse, facuta de catre proprietar, de Property Manager sau de catre amandoi, emisa pe baza cheltuielilor estimate ale proprietatii, cererea si oferta de pe piata.

Planul Proiectului

Un document care specifica defalcarea lucrarilor de structura, intervalul de timp si resursele solicitate pentru a realiza un proiect.

Polisare

A straluci, a netezi, a lustrui.

Presiunea restanta

Presiunea existenta intr-o instalatie de hidranti cand hidrantul este complet deschis, asa cum se intampla in timpul unui incendiu.

Proces

Un set de activitati care sunt efectuate pentru obtinerea unui produs, serviciu sau rezultat.

Produs

Un bun fizic produs de proiect. Produsele sunt obtinute in general din bunuri si materiale.

Program

Planul pentru realizarea lucrarilor sau pentru atingerea unui obiectiv.

Proiect

Efortul unic de a produce un set de produse intr-un interval de timp stabilit, urmarind anumite costuri si standarde de calitate.

Proprietate

O bucata de pamant sau imobil incluzand orice dependinte permanente atasate acestuia.

Property manager

O persoana care se ocupa de o proprietate in schimbul unei compensatii. Sarcinile includ colectarea chiriilor, intretinerea proprietatii, si pastrarea evidentei contabile.

Propunerea

O oferta scrisa din partea unui ofertant adresata proprietarului, preferabil pe un formular dat, pentru a executa munca si pentru a furniza forta de munca, materialele, echipamentul la pretul si in conditiile stabilite de ofertant.

Provizii

Cheltuieli pentru bunuri achizitionate pentru a ajuta activitatea curenta. Aceste produse sunt consumabile, perisabile sau au valabilitate redusa, si sunt subiectul schimbului de material.

Puterea reactiva

Curent electric strict folosit pentru producerea campului magnetic

Rata de capitalizare

Este folosita pentru a determina pretul de revanzare la sfarsitul unei perioade planificate si este orientata catre rata de discount determinata pentru fiecare proiect.

Revizie

O cercetare amanuntita a unui bun si restaurarea acestuia intr-o stare acceptabila

Raportul zilnic al Constructiei

Un document scris si inregistrat care are doua scopuri principale:1.furnizeaza informatii persoanelor aflate in afara santierului, dar care au nevoie si au dreptul sa cunoasca detalii importante ale evenimentelor ce se petrec zilnic 2. servesc ca arhiva ce s-ar putea dovedi folositoare juridic, in cazul unui litigiu.

Rata de discount

Se determina pe baza incasarilor nete initiale din tranzactiile comparabile de pe piata.

Receptia finala

Receptia efectuata dupa expirarea perioadei de garantie. Aceasta receptie trebuie realizata in prezenta investitorului, a comisiei de receptie desemnata de investitor, a proiectantului si executantului cladirii.

Risc de incendiu

Materiale, structuri sau procese care are putea produce un incendiu, permitand ca focul sa se extinda neobservat, sau care ar impiedica oamenii sa scape din incendiu.

Rezistenta la foc

Materiale concepute sau tratate sa rezistente un timp mai indelungat in cazul unor incendii.

Recuperator de caldura

Un dispozitiv care capteaza caldura din aerul evacuat dintr-o cladire si o transfera in aerul poraspat ce intra in cladire pentru a incalzi aerul si astfel sa reduca consumul de energie

Relatii de munca

Au rol de legatura intre Facilities Management si Serviciile de Personal. Ofera reprezentare constanta pentru Facilities Management in negocierea, medierea si arbitrarea contractului.

Receptia (Receptia Clientului/ Programarea evenimentului)

Reprezinta singurul punctul de contact al FM, raspunzand intrebarilor clientilor, cererii de servicii, programarea evenimentelor, observatiilor si grijilor, sau redirectionarea acestora catre departamentele potrivite.

Reparatii

Imbunatatiri facute proprietatilor menite sa cresca valoarea, sau sa remedieze un obiect iesit din garantie sau stricat.

Resurse

Forta de munca, echipamentul, materialele si altele necesare desfasurarii proiectului.

Rezultatul

Rezultatul desfasurarii procesului unui proiect sau a unei activitati.

Riscul

Orice eveniment care este posibil sa afecteze indeplinirea obiectivelor unui proiect.

Sistem de Management Computerizat al Intretinerii (CMMS)

Un sistem computerizat care asista prin aplicarea tehnologiei computerizate managementul efectiv si eficient al activitatilor de intretinere.

Spatii comune

Spatiile din cladire ce sunt utilizate de catre toti chiriasii.

Suma contractului

Suma totala stabilita a se plati de catre proprietar contractorului pentru executarea serviciilor stabilite prin contract.

Sistem de management al energiei

Sistem computerizat pentru comanda automata a sistemelor HVAC, de iluminat, de racire, etc. pentru reglarea temperaturii, confort si economisirea energiei.

Servicii de mediu

Organizeaza, furnizeaza si monotorizeaza pamanturile companiei, managementul deseurilor si serviciul de curierat.

Studiul de fezabilitate

Un document care confirma probabilitatea ca o gama de solutii alternative va indeplini cerintele clientului.

Scenariul de securitate la incendiu

O descriere calitativa a evolutiei incendiului in timp, identificand evenimentele cheie ce caracterizeaza incendiul si diferentierea lui de alte posibile incendii. De obicei defineste cauza si procesul de raspandire a incendiului, apogeul si sfarsitul lui, luand in consideratie mediul inconjurator si sistemele cladirii care vor avea efect asupra cursului incendiului.

Sediul pompierilor

Un loc in care echipamente pentru prevenire si stingere incendiu sunt depozitate si unde lucreaza pompierii.

Solutie de geamuri

Un amestec de solventi, detergenti si alcool care poate indeparta murdaria si petele de apa de pe un geam fara a lasa urme.

Sanatate & Siguranta

Operatiunea prin care se asigura bunastarea angajatilor, contractorilor, vizitatorilor si publicului

Sistem de supra - presiune

Un sistem suplimentar de pompare folosit pentru pune sub presiune rezerva de apa, folosita cate o data in timpul incendiilor mari, sau cand se foloseste mai mult de un hidrant.

Sistemul HVAC

Incalzire, ventilatie si aer conditionat.

Suport IT

Asigura o varietate de servicii computerizate personalului de FM inclusiv rezolvarea problemelor legate de software si hardware, arhivarea si recuperarea datelor, dar si expertize tehnice.

Senzori de miscare

Un dispozitiv care detecteaza prezenta unei persoane si care de obicei este folosit pentru controlul luminii. Senzorii de miscare sunt in unele cladiri folositi in controlul sistemelor HVAC.

Standarde de performanta

Stabilirea indicatorilor de performanta ce pot fi masurati si acceptati (nivel de asteptari si executie), pe care un individ sau un grup de FM trebuie sa le indeplineasca sau sa le depaseasca, pe baza performantelor anterioare.

Solicitare de Informatii

Un document destinat potentialilor furnizori prin care li se permite sa descrie modalitatea de indeplinire a cerintelor unui proiect.

Scopul

Suma totala a rezultatelor produse de un proiect.

Serviciu

Munca efectuata in folosul unui client. Nota: Un serviciu nu produce un produs fizic sau un rezultat tangibil, el fiind o activitate.

Solicitare de interventie

Principalul document folosit de mentenanta pentru a indeplini diverse sarcini de intretinere. Poate contine detalii referitoare la munca ce prestata, importanta sarcinilor, procedurile ce trebuiesc urmate, componentele, materialele, echipamentele si uneltele necesare indeplinirii unei interventii, forta de muna alocata, costul si cantitatea de materiale ce se folosesc, cat si informatii despre cauzele avariei, ce lucrare a fost executata, etc.

Solutie

O combinatie de rezultate care rezolva o problema de afaceri specifica sau care realizeaza o oportunitate de afaceri.

Spalarea

Curatarea intr-un mediu apos.

Specificatii

O lista in care sunt descrise materiale, metode, numere de model, culori, permisiuni si alte detalii ce suplimenteaza informatia continuta in documente.

Steril

Lipsit de organisme vii, reproducatoare ex. bacterii, fungi, virusi, spori.

Subconstructor

Un constructor general sau de specialitate care lucreaza pentru alt antreprenor general.

Sursa de curent neintrerupta (UPS)

Echipament (de obicei o multime de baterii) ce ofera o protectie de scurta durata impotriva caderilor de curent.

Timpul de contact

Timpul informativ la care un dezinfectat sau un produs chimic antiseptic trebuie sa ramana ud pe suprafata tratata. Aceste chimicale omoara germenii numai cand sunt ude.

Timpul de evacuare

Timpul calculat de la aprindere incendiului pana la momentul in care toti ocupantii unei anumite parti a caldirii pot ajunge intr-un loc sigur.

Taxa de autorizatie

Taxa ce trebuie platita autoritatilor in domeniu pentru a obtine autorizatia de construire.

Tarifarea timpului real

Tarifarea instantanee a electricitatii facuta pe baza costului electricitatii la momentul folosirii de catre consumator.

Termografie

Procesul de monitorizare a starii echipamentului prin masurarea si analizarea caldurii. De obicei efectuata prin folosirea camerelor cu infrarosu si anumite soft-uri.

Uscare

A indeparta umezeala de pe o suprafata.

Usa ce stopeaza fumul

Usa menita sa reduca imprastierea fumului in caz de incendiu.

Urbanism

Restrictii ale zonelor sau regiunilor de teren din zone geografice specifice conform dimensiunii permise pentru cladire, caracterului si utilizarea stabilite de catre autoritatile locale.

Utilitati

Companii si organizatii ce ofera servicii esentiale: gaz, apa, electricitate.

Venit net consolidat

Venitul obtinut dupa plata taxelor.

Viata Economica

Intreaga perioada de timp in care un activ se gaseste in stare buna de functionare, inainte de a se preconiza ca ar fi mai ieftin inlocuirea echipamentului decat intretinerea acestuia.

Valoarea corecta

Pretul la care se schimba un bun, sau la care se stabileste o obligatie, cu buna stiinta de catre doua parti.

Venit brut

Venitul brut este calculat prin impartirea valorii chiriei anuale la valoarea proprietatii.

Venit net

Chiria anuala – Costuri anuale/Valoare proprietate (in %).

Valoarea-R

O masura a rezistentei termice folosita pentru a compara gradele de izolare. Cu cat valoarea-R a materialului este mai mare cu atat este mai mare proprietatea de izolare, iar pierderea de caldura este foarte scazuta.

Valoarea actionarilor

Orientarea catre valoarea actionarilor implica concentrarea asupra actiunilor de conducere pentru a creste valoarea companiei.

Ventilatie

O procedura importanta in timpul incendiului prin care fumul si gazele fierbinti sunt eliminate din interiorul cladirii, fie prin tiraj natural sau mecanic, si chiar si prin deschideri existente sau nou create de pompieri in apropierea locatiilor.

Ştiri şi noutăţi

2013/01/23

Serviciile de Project Management asigurate de Coral DA Consulting vor consta in coordonarea tehni...
Citeste mai mult

2013/01/08

Coral DA Consulting va presta servicii de Dirigentie de Santier si Coordonator de Securitate si S...
Citeste mai mult

Premiu

Autentificare clienti
Call center (+40) 0728 60 00 60